Малки Хитрини / Little Tricks

Всеки един от нас има своите малки трикове и хитринки, които ни помагат да приготвяме вкусни и красиви ястия. В тази страничка ще намерите някой от моите!  Тук ще ви споделям неща, които смятам, че биха ви били от полза – техники и методи които съм научила, начини за приготвяне на определени продукти и начини за по-красиво оформление на други. Надявам се да са ви от полза! А ако се сетите за нещо което вие искате да видите тук ще се радвам да споделите! 🙂

1. Розетка от aвокадо / Avocado Rosette

Avocado RoseteeИзбрах да оформя по този начин авокадото в рецептата за Шишчета от сьомга и лимон, върху свежа салата с лимонено-чеснов дресинг . Това е един чудесен и лесен метод, чрез който всяка любима салата изглежда по-изискана и впечатляваща! 🙂

Има два начина за приготвяне на тези розички и аз съм показала и двата. Разликата е в това дали ще нарежете авокадото по дължина или по ширина. След като авокадото се нареже на тънки лентички, както е показано в стъпка 1. , с леко приплъзване се оформя по начина от стъпка 2. След това, се завива внимателно навътре, като се започва от единия край (3) и се оформя на розичка (4). Авокадото трябва да е много добре узряло за да е меко и да се задържи в желаната формата.

Avocado Rosette

Лично аз предпочитам първия вариант в който авокадото се нарязва по височина. По този начин, лентичките авокадо стават по-дълги, което прави оформеното авокадо по-устойчиво. Също така смятам, че и формата на розата е по-добра.

 2. Брашно с набухвател / Self-Raising Flour

Self-raising flourАко и вие сте като мен и обичате да четете рецепти от различни по националност блогъри и готвачи няма как да не сте срещали в някоя рецепта Self-raising flour. Това е чисто и просто – брашно с добавен набухвател или в буквален превод – Самонабухващо брашно. Аз лично не купувам такова, защото не ми се налага да го използвам много често, а както всички знаем набухващите агенти, какъвто е и бакпулвера си имат своя срок на годност и след време брашното с набухвател се превръща в брашно с не толкова ефективен набухвател. Проучих малко нещата и тук ще ви споделя как да си приготвите такова брашно вкъщи, в случай, че попаднете на рецепта използваща такова и имате желание да я приготвите.

В различните държави брашното се приготвя по малко по-различен начин. Разликата е само в това дали се добавя сол или не. Брашното с набухвател във Великобритания например, НЕ съдържа сол, но това в Америка съдържа. Вие сами преценете дали желаете да добавите сол или не.

Ако рецептата изисква около 150 гр. брашно с набухвател (или 1 cup), пропорциите са следните:

  • 150 гр. бяло брашно
  • 1 1/2 ч.л. бакпулвер (7 гр.)
  • 1/2 ч.л. сол (не е задължително)

Self-raising flour ingredients

 

 3. Яйца на очи / Sinny Side Up Eggs

Perfect Sunny Side Up EggЯйца на очи – едно от най-простите неща, което и дете може да приготви и това със сигурност е така. Въпросът обаче не е дали, а как! Виждала съм десетки начини за приготвяне на яйца на очи – от такива които оставят яйцата със загорели и залепнали за тигана белтъци до такива в които яйцата плуват в мазнина или такива, които напълно развалят хубавия жълтък. Тук ще ви покажа начинът по който аз приготвям яйца на очи. Много лесен и много чист метод. Под чист имам предвид, че ви гарантира чисти котлони и стени след това 😀 Яйцата остават винаги с рохък жълтък и са приготвени с много, много малко мазнина!

Какво ви е необходимо:

  • Тиган с не залепващо покритие и капак
  • Купичка, достатъчно голяма да побере всички яйца
  • По 1/2 ч.л. мазнина на яйце, а дори и по-малко
  • Яйца

Включете котлона на средна степен (моят котлон има степени от 1-6, аз използвам степен 3 в този случай). Сложете мазнината в тигана и го сложете на котлона за да загрее мазнината. Счупете яйцата едно по едно в купичката. След като мазнината в тигана загрее, изсипете внимателно всички яйца от купичката, наведнъж. Покрийте с капака. Засечете 3 минути. След като трите минути изтекат, повдигнете капака и проверете яйцата. Ако белтъкът все още е течен около жълтъка, покрийте с капака и оставете за още малко време, до минута. Когато затворите с капак, парата която се образува в тигана помага на яйцето да се сготви почти равномерно както отдолу, така и отгоре. Така се гарантира добре сготвен, не загорял белтък и хубав рохък жълтък.А това, че изсипваме яйцата наведнъж в горещия тиган, помага за равномерното и едновременно приготвяне на всяко едно от тях.

Perfect Sunny SIde Up Egg - Step by STep

 

 4. Чугунени съдове – поддръжка / Seasoning Cast Iron Pan

Seasoning Cast Iron PanМного обичам чугунения си тиган. Харесвам го най-вече, защото може да използва и във фурната, което понякога е много удобно. Когато си го купих преди година, не се бях заинтересувала много как точно се поддържа. Мислех си, че е готов за ползване и директно започнах да готвя в него. Още след първия път забелязах, че нещо не е както трябва. Храната залепваше за дъното, а това не би трябвало да се случва. Тогава реших да прочета по-подробно как точно се поддържа чугунен тиган.

Оказа се, че съществува нещо наречено Seasoning. Това е процес през който трябва да премине всеки чугунен съд, преди употреба. Някой съдове идват готово обработени, но други (като моя тиган) трябва да се обработят вкъщи. Другата подробност е, че дори на етикатета да пише, че са Pre seasoned (вече обработени) това не означава, че пак няма да имате проблем (казвам го от опит), затова че ви съветвам, въпреки това да ги обработите вкъщи. Ако се загледате по повърхността на съда, ще забележите колко грапава е тя. По време на готвенето, храната се задържа в тези пукнатини и залепва. Затова се налага съдът да се обработи добре с мазнина, която образува плътен слой на повърхността и да не позволява на храната да проникне в пукнатините. Самата процедура отнема малко повече време, но ви гарантира дългото и по-качествено използване на съответния чугунен съд. Ако чугунените съдове се поддържат и използват правилно ще ви служат добре до живот, или поне така казват хората… 😀

Най-напред, включете фурната да загрява на 230-250 градуса. Сложете тава на дъното на фурната – така ще запазите фурната си чиста в случай, че от тигана потече мазнина.

Сложете малко едра сол в тигана и с помощта на хартиена салфетка изтъркайте цялата му повърхност (стъпка 1). Това ще помогне да се отстрани прах и останали мазнини от предишно ползване, ако тигана не е чисто нов.

Измийте тигана, като използвате гъба, препарат за съдове и топла вода. Избягвайте силно абразивни гъби и препарати, ако не е крайно наложително. (стъпка 2)

Подсушете тигана добре с домакинска кърпа и оставете на страна, да изсъхне напълно, ако има нужда. (стъпка 3)

Намажете цялата повърхност на тигана с тънък слой растителна мазнина (не използвайте животински мазнини или зехтин). Ако тигана ви е облечен, както е моят, го намажете само от вътре. Ако няма никаква облицовка го намажете изцяло – отвътре, отвън и включително дръжката. (стъпка 4)

Сложете тигана във фурната, завъртян с дъното на горе. Оставете го вътре 30 минути. След това го извадете, намажете отново с тънък слой мазнина и отново върнете във фурната. Повторете това общо 3-4 пъти. (стъпка 5)

След като приключите, извадете тигана и го оставете на страна да изстине добре. Ако след като го извадите от фурната мазнината още е течна, или тигана е много лепкав, трябва да го върнете обратно за още малко време, докато спре да лепне. 

Seasoning Cast Iron Pan

Какво още е хубаво да знаете:

1. Внимавайте когато изваждате и връщате отново във фурната, защото тиганът става много горещ!
2. Фурната ви най-вероятно ще започне да пуши леко, това е от мазнината и е нормално.
3. След всяко следващо използване на съда, го измивайте с топла вода и сапун, подсушавайте с кърпа. Нанасяйте много тънък слой мазнина и загрявайте съда отново за кратко на котлона. След това го оставете да изстине на стайна температура.
4. Почиствайте тиганът докато е все още топъл, така ще отстраните остатъците по-лесно и ще ви трябва по-малко сапун.
5. Избягвайте абразивни препарати и гъби, защото ще развалите покритието.
6. Винаги подсушавайте с домакинска кърпа след измиване, защото в противен случай може да ръждяса.
7. Чугунените тигани са много-подходящи за пържене, но не са много препоръчителни за ястия в които има киселини, като например ястия в които се използва доматен сос, който трябва да къкри за дълго.